Özel Okullarda Önemli Düzenleme: Bahçe Görevlisi ve Rehber Öğretmen İstihdamında Yeni Dönem 17 Ekim 2026, 14:31
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 29.09.2026 tarihli ve E-16915068-010.99-169425378 sayılı Makam Oluru ile özel öğretim kurumlarında fiziki güvenlik ve rehberlik hizmetlerine ilişkin çok önemli iki yeni düzenleme yürürlüğe girmiştir.
Özel okul kurucuları, kurucu temsilcileri ve okul müdürlüklerinin olası Bakanlık teftişlerinde idari yaptırımlarla karşılaşmaması ve mevzuata tam uyum sağlaması adına dikkat etmesi gereken kritik hususlar şunlardır:
1. Bahçe Görevlisi İstihdamı Zorunlu Hale Getirildi
Özel okullarda güvenlik standartlarının yükseltilmesi amacıyla bahçe ve giriş-çıkış kontrolüne yönelik yeni zorunluluklar getirilmiştir:
- Kapsam: Okul öncesi eğitim kurumları (anaokulu/kreş) hariç olmak üzere, ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki tüm özel okullarda en az bir (1) bahçe görevlisi istihdam edilmesi zorunludur.
- Aynı Kampüste/Yerleşkede Bulunan Okullar: Birden fazla kademenin (örneğin ilkokul, ortaokul ve lise) bir arada bulunduğu kampüslerde, her kademe için ayrı ayrı görevlendirme yapılabileceği gibi; tüm yerleşkenin kontrolü için tek bir bahçe görevlisinin görevlendirilmesi mevzuat açısından yeterli kabul edilecektir.
- Bahçe Görevlisinin Yasal Sorumlulukları:
- Bina ve bahçe giriş-çıkış kayıtlarını düzenli ve eksiksiz tutmak,
- Giriş ve çıkışlarda gerekli güvenlik tedbirlerini uygulamak,
- Okul bahçesi ve giriş noktalarında okul güvenliğini tehdit eden ya da şüphe uyandıran tüm durumları ivedilikle kurum yönetimine bildirmek.
2. Rehber Öğretmen Görevlendirmelerinde Esneklik: “150 Öğrenci Kuralı”
Bakanlık, daha önce yayımlanan 04.06.2026 tarihli yazısında okul öncesi hariç her okulda öğrenci sayısına bakılmaksızın en az bir rehber öğretmen bulunması gerektiğini belirtmişti. Ancak sahadan gelen geri bildirimler ve istihdam güçlükleri göz önüne alınarak yeni bir istisna getirilmiştir:
- Bir Arada Bulunan Okullarda İstisna: Aynı fiziki binada veya kampüste bir arada bulunan okulların toplam kayıtlı öğrenci sayısının 150’nin altında olması hâlinde, rehberlik hizmetleri tek bir rehber öğretmen tarafından yürütülebilecektir.
- Görevlendirme Usulü: Rehber öğretmen, kampüs içerisindeki bir okulda asıl görevli (kadrolu) olarak istihdam edilecek; yerleşkede bulunan diğer okul(lar)ın rehberlik hizmetlerini yürütmek üzere ise ek görevlendirme ile yetkilendirilecektir.
Kurum Yöneticilerinin Alması Gereken Önlemler ve Yol Haritası
- Özlük ve MEBBİS Atamaları: İstihdam edilen personelin kurum içi görevlendirme kararları, iş sözleşmeleri ve MEBBİS veri girişleri gecikmeksizin tamamlanmalıdır.
- Görev Tanımları ve Tebliğ: Bahçe görevlilerine yukarıda belirtilen mevzuat maddeleri kapsamında yazılı görev tanımı tebliğ edilmeli ve imza altına alınmalıdır.
- Ziyaretçi ve Kapı Takip Protokolü: Bahçe girişlerinde ziyaretçi kayıt defterleri, kimlik kontrolü ve ziyaretçi kartı mekanizmalarının fiilen işler durumda tutulması teftiş süreçleri açısından hayati önem taşımaktadır.
DIĞER HABERLER
-
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ VE EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ
22 Ekim 2026, 18:31 -
İTO EĞİTİM KOMİTESİ’NDEN SEÇİM ÖNCESİ SON TOPLANTI
21 Ekim 2026, 19:28 -
Özel Okullarda Önemli Düzenleme: Bahçe Görevlisi ve Rehber Öğretmen İstihdamında Yeni Dönem
17 Ekim 2026, 14:31 -
14. OLAĞAN GENEL KURUL DAVETİ
07 Ekim 2026, 08:27 -
ÖZKURBİR Yönetim Kurulu Toplandı
06 Ekim 2026, 08:00 -
ÇOCUK KORUMA KANUNU KAPSAMINDA ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ ALMASI GEREKEN TEDBİRLER
04 Ekim 2026, 11:53 -
MEB’den İzinsiz Eğitim Faaliyetlerine Karşı Sıkı Denetim: Kütüphane, Kafe ve Deneme Kulüplerine Kapatma Uyarısı
26 Eylül 2026, 17:14 -
e-Okul ve MOBİS Sistemlerine Öğrenci Ücret ve Bilgi Girişleri
24 Eylül 2026, 19:21 -
Adem Doğan’dan Eğitim Paydaşlarıyla İstişare
24 Eylül 2026, 18:12 -
ÖZKURBİR Başkanı Enis Şener’den TİKA Başkanı Abdullah Eren’e Ziyaret
24 Eylül 2026, 17:45

