ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE 03.01.2025 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN KURUMLAR YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRMESİ 05 Ocak 2025, 23:44
03.01.2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE 03.01.2025 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN KURUMLAR YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRMESİ
03.01.2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile öğrenci kayıt sözleşmelerinden, kurum işleyişlerine ve yeni kurum türleri tanımlanmasına dair bir çok yenilik yaşanmıştır. Bu yazımızda kısa bir şekilde değişiklikler başlıklar halinde incelenecektir.
1- ÖĞRENCİ KAYIT SÖZLEŞMELERİ VE ÜCRET ARTIŞI YÖNÜNDEN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER :
03.01.2025 tarihli değişiklik ile Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğindeki ücret artışını düzenleyen 53 ve 54. maddelerde değişiklikler yapılmıştır.
Bu kapsamda özel öğretim kurumlarında ara sınıflarda devam eden öğrenciler yönünden artış oranı bir önceki yılın ortalama (ÜFE+TÜFE)/2+5 olarak uygulanmaya devam edecektir. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile açıkça ders kitabı ücreti adı altında bir ücret alınamayacağı düzenlenmiştir. Yine okulların anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirledikleri öğrenim ücretinde fahiş oranda artış yapamamalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Ayrıca kurumların bu artış oranlarına hizmet alım veya benzer şekilde sağlanan hizmetler içinde uyması yönünde düzenleme getirilmiştir. Kurumlar belirledikleri tüm ücretleri kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlayacağı gibi en geç Mayıs ayı sonuna kadar MEBBİS'e bildirmek zorundadır.
Eğitim ücreti ile birlikte diğer hizmetler karşılığında alınacak tüm ücretler kurum adına açılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecektir.
Özel öğretim kurumlarında serbest kıyafet uygulamasına sona ermiş olup, okullarda Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Marka lisans sözleşmesi yapan okullar da dahil olmak üzere okullar, kıyafetlerin serbest piyasa koşullarında velilerce temin edilmesini engelleyici veya kurumlar tarafından belirlenen elektronik ticaret ortamından temine yönelik velileri zorlayıcı uygulamalar yapamayacaktır. Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacaktır.
2- FRANCHİSE SÖZLEŞMESİ BAKIMINDAN YAPILAN DEĞİŞİKLİK :
03.01.2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili de düzenleme yapılmıştır. Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını başka gerçek ya da tüzel kişilere kullandırabilmesi için, aynı türde en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması şartı aranacaktır. Kurucular, bu şartları sağlayan kurumlarının en fazla üç katına kadar başka gerçek ya da tüzel kişilere markasını kullandırabilecektir. Bu düzenleme Yönetmeliğin yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüğe girecektir. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıktan kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim kurumlarından bu şart aranmayacaktır ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra bu kurumlar tarafından yapılacak marka lisans sözleşmeleri için bu şartların sağlanması gerekecektir.
3- AYNI BİNA İÇERİSİNDE FARKLI KURUM AÇILABİLMESİNE KOLAYLIK SAĞLAYAN DEĞİŞİKLİK :
Yönetmelik değişikliğine göre 03.01.2025 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların kurucuları, mevcut kurum binasında bina/blok/kat ilavesi yapmaksızın yerleşim planı değişikliği yaparak aynı katlarda farklı bir özel öğretim kurumu da açabilecektir. Bu kurumlardan açılışta istenen bazı şartlar aranmayacaktır. Bu durumda kurucu, aşağıdaki belgeler ile doğrudan başvuru yapabilecektir.
- Kurumun bulunduğu bina kiralık ise güncel kira sözleşmesi,
- Kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin, yapının proje müellifleri, yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor ve ekleri ile teknik raporu düzenleyen inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden SİM ve İTB belgeleri.
- Kurum açılacak binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il veya ilçe ilgili sağlık birimince düzenlenen rapor.
- Kurum açılacak binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünce düzenlenen rapor.
4- KURS MERKEZLERİNDE ZORUNLU PERSONEL İSTİHDAMINA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK :
03.01.2025 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile birlikte özel öğretim kurslarında rehber öğretmen veya psikolojik danışman çalıştırılması zorunlu halde gelmiştir.
5- YENİ KURUM TÜLERİ
03.01.2025 tarihinde yapılan değişiklik sonrasında 3 yeni özel öğretim kurum türü belirlenmiştir.
Bunlardan ilki ilkokul çağındaki öğrencilere ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak ödev ve projelerinin yapılmasında destek sunulan öğrenci etkinlik merkezleridir. Öğrenci etkinlik merkezlerinde bu kurum türü için Bakanlıkça onaylanan yabancı dil, kişisel gelişim, bilgisayar, müzik, gösteri sanatları, el sanatları, spor, ahlak ve değerler gruplarındaki programlar uygulanacaktır. İlkokul öğrencileri hafta içi okul saati dışında ve/veya hafta sonu devam edebileceklerdir. Bu kurum türünün tanımlanmasındaki temel amaç son dönemde kütüphane adı altında açılan ve denetime tabi olmayan öğrenci çalışma ortamlarının yasal zemine kavuşturulmasıdır.
Yeni tanımlanan ikinci kurum türü ise rehberlik ve psikolojik merkezleridir. Bu kurumlarda bireyle ve grupla psikolojik danışma hizmeti sunulacak olup ayrıca bu kurum türü için Bakanlıkça onaylanan eğitsel danışmanlık, akademik kaygı, akran zorbalığı, bağımlılık, çocuk eğitimi ve aile, psikolojik ilk yardım, yaşamda anlam 9ibi programlar uygulanabilecektir. Bu kurum türünün tanımlanmasındaki temel amaç ise öğrenci koçluğu adı altında Bakanlığa bağlı olmayan çalışmaların Bakanlık bünyesi altında alınmasıdır.
Yeni tanımlanan üçüncü kurum türü ise dil, konuşma ve ergoterapi merkezleridir. Bu kurumlarda bireylerin iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilmesi, yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları çevreye yönelik uyumlarının artırılması ve toplumsal katılımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verilecektir. Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde bu kurum türü için Bakanlıkça onaylanan dil gelişimi, konuşma akustiği, çocukluk çağı dil gelişimi, günlük yaşam aktiviteleri, akıcı konuşma gibi programlar uygulanacaktır.
Av. Mustafa ÇINAR - https://cinartemur.av.tr/
DIĞER HABERLER
-
İ. T. O. 15 NO'LU EĞİTİM MESLEK KOMİTESİ ÇALIŞMA TOPLANTISI
14 Ocak 2025, 09:45 -
KAFAYI AKILLI TAHTALARA VE TABLETE TAKTIK
08 Ocak 2025, 15:08 -
ÇELİŞKİLER VE SORULAR
08 Ocak 2025, 15:03 -
SANAL ZORBALIK ÜZERİNE
08 Ocak 2025, 14:58 -
ÖZKURBİR III. EĞİTİM SEMPOZYUMU DEĞERLENDİRMESİ
06 Ocak 2025, 19:27 -
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE 03.01.2025 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN KURUMLAR YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRMESİ
05 Ocak 2025, 23:44 -
YAPAY ZEKÂ ÖĞRETMENLERİ Mİ GELİYOR?
04 Ocak 2025, 22:19 -
OYUNUN ÖNEMİ DOĞRU ANŞAŞILDI MI?
04 Ocak 2025, 22:18 -
EĞİTİMİN GÂYESİ NEDİR ?
04 Ocak 2025, 22:16 -
JAPONYA'DA ÖĞRETMENLER GÜNÜ YOKTUR
04 Ocak 2025, 22:14