e-Beveyn Olmak 03 Haziran 2025, 00:45
Bir cadde düşünün… Bu caddenin bir tarafında kitapçılar, kafeler, sinemalar, okullar ve dershaneler sıralanmış.
Diğer tarafındaysa kumarhaneler, uyuşturucu satıcıları ve müstehcen filmler gösteren sinemalar yan yana dizilmiş.
Üzerinde eski püskü giysilerle yankesiciler, madde bağımlıları dolaşıyor. Atari salonlarından dışarıya silah sesleri taşıyor.
Siz de çocuğunuzla birlikte bu caddenin başındasınız. Çocuğunuz, kitap almak, alışveriş yapmak veya sinemaya gitmek için sizden izin istiyor.
İzin vermek istemiyorsunuz ama “Bütün arkadaşlarım orada,” diyor ve eliyle caddenin kalabalık tarafını işaret ediyor. Gerçekten de okuldan birçok arkadaşı orada: Bazıları kitapçıda, bazıları kütüphanede, bir kısmı kafede sohbet ediyor.
Caddenin karanlık tarafıysa net görünmüyor. Kimlerin orada olduğunu seçemiyorsunuz.
Çocuğunuza güvendiğiniz ve arkadaşlarının orada olduğunu bildiğiniz için izin vermeyi düşünüyorsunuz. “Ama sakın caddenin diğer tarafına geçme,” diye uyarıyorsunuz.
Tam bu sırada gözünüze bir detay takılıyor: Kitapçının yanında küçük bir gazete bayii var ve tezgâhta müstehcen dergiler sergileniyor. Dershane kapısının yakınlarında bir adam, kapağına bile bakılmayacak filmler satıyor. Kafenin içinde ise yüzlerine çocuk maskesi takmış yetişkin adamlar oturuyor.
Çocuğunuz caddenin “güvenli” tarafında kalsa bile içiniz rahat etmiyor. Ama izin vermezseniz de ödevini yapamayacak ya da arkadaşlarından geri kalacak.
Bu durumda geriye tek bir seçenek kalıyor: Çocuğunuzun elinden tutup onunla birlikte yürümek… Artık el tutma yaşını geçtiyse de en azından birkaç adım arkasından takip etmek, onu boş bırakmamak…
İnternet dünyası da tıpkı bu cadde gibi… İyilikle kötülük, bilgiyle çürüme, bal ile zehir yan yana duruyor.
Sünger Bob izlerken ekranın sağ köşesinde çıkan müstehcen reklamlar, sohbet odasında “14 yaşındaki Ece” adıyla konuşan kişinin gerçekte 50 yaşında bir adam çıkma ihtimali bu dünyanın ne kadar tehlikeli olduğunu açıkça gösteriyor.
Vitrininde “ödev konuları” yazan sitelerin içeriği bazen tam bir felakete dönüşebiliyor.
Sosyal medya, yapay zekâ, yalan haberler… Her biri kendi başına bir tehlike barındırıyor.
Ne diyeyim… İşimiz gerçekten zor.
Ebeveyn olmak, belki de tarih boyunca hiç bu kadar zorlu olmamıştı.
Bu karmaşık yolda, tüm bilinçli yetişkinlere sabır ve başarılar diliyorum.
Hami Koç
Eğitimci - Sosyolog
DIĞER HABERLER
-
Tesettür Aksesuar mıdır?
05 Aralık 2025, 07:27 -
Eğitimin Stratejik Gücü: Özel Okullar
05 Aralık 2025, 07:15 -
Baba biliyor musun benim öğretmenim tam bir …..!
05 Aralık 2025, 06:58 -
YILBAŞI ve NOELe DAİR
04 Aralık 2025, 07:43 -
Diyaloğun Gizli Notası: Papa XIV. Leo’ya Sunulan İlahi, Sert Güç ve Manevi Güç Arasında Yeni Bir Stratejik Denge Arayışı
04 Aralık 2025, 07:40 -
Ara Tatiller Neden Devam Etmeli?
04 Aralık 2025, 07:39 -
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ BURSLULUK SINAVLARINDA DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
01 Aralık 2025, 22:22 -
YÖNETİM KURULU TOPLANTISI KARAMAN'DA GERÇEKLEŞTİ
01 Aralık 2025, 21:37 -
KARAMAN BÖLGE ÖZEL OKULLAR BULUŞMASI
01 Aralık 2025, 21:35 -
KONYA ÖZEL OKULLAR TOPLANTISINA KATILIM
01 Aralık 2025, 21:26

